Destillatie
Het destilleren van parfum
Deze destillatietechniek is gebaseerd op het vermogen van stoom om essentiële oliën op te nemen. Deze techniek wordt al sinds de oudheid gebruikt maar is door de Arabische beschaving in de 8e eeuw voor Christus geperfectioneerd en wordt daarom vandaag de dag nog steeds gebruikt bij het traditioneel parfum maken.
De bloemen of planten worden in geperforeerde gaten in het bovenste deel van de alambiek geplaatst; het onderste deel wordt gevuld met kokend water. Wanneer de waterdamp door de bloemen en planten gaat, neemt deze de geur-dragende componenten op en draagt het deze naar een verkoelde glazen buis waar het mengsel condenseert en afkoelt. Dit mengsel van water en essentiële oliën wordt vervolgens in geurflesjes, zogenaamde Florentijnse Flesjes, verzameld waarin de twee vloeistoffen natuurlijk van elkaar scheiden vanwege hen verschillende dichtheden. De essentiële oliën drijven naar de bovenkant en worden er daarna afgeschuimd om gebruikt te worden in het maken van parfum. Het geurwater dat bij bepaalde destillaties overblijft (rozenwater, sinaasappelbloesemwater) wordt voor andere doeleinden gebruikt.