Absorptie
De absorptie-techniek is gebaseerd op het vermogen van dierlijk vet om natuurlijk geurtjes op te nemen. Afhankelijk van hoe goed het plantaardig materiaal hitte kan weerstaan, kan dit proces op hoge of lage temperaturen worden uitgevoerd.
Hitte absorptie of maceratie bestaat uit het weken van bloemen of andere geur-dragende materialen in vooraf verhitte vetten of oliën. Dit mengsel wordt dan door textiel gefilterd om zo geparfumeerde zalven te krijgen. Deze geparfumeerde zalfjes worden dan mechanisch in alcohol gewassen, waarna het alcohol, dat nu geparfumeerd is, van het vet gescheiden wordt. Deze techniek, die al sinds de oudheid wordt gebruikt, wordt vandaag de dag ondersteund door nieuwe moderne extractiemethodes.
Omdat kwetsbare bloemen zoals jasmijn, tuberoos en narcis niet goed tegen warmte kunnen, is er een koude-absorptie techniek ontwikkeld. Deze techniek was erg vaak voorkomend in de Grasse regio tot in de eerste helft van de 20e eeuw. Koude-absorptie omvat het verspreiden van een laag koud, geurloos vet op een glasplaat dat door een frame vastgehouden wordt; dit vet wordt dan bedekt met bloemen die regelmatig verwisseld worden met nieuwe, verse bloemen totdat het vet helemaal gesatureerd is met parfum. Deze geparfumeerde zalfjes kunnen gebruikt worden om cosmetische producten te maken of mechanisch in alcohol gewassen worden om zo het vet te elimineren, waarna het alcohol verdampt.